Hit napovednik - aktualna ponudba

Spremljaj napovednike in dogodke v Ljubljani in širši okolici. 


Kje se dobro imeti? 
Kje se naužiti dobre glasbe? Pa kje si ogledati odlično predstavo?
Kam odpeljati vaše najmlajše?
Pa kje se zabavati s celotno družino?
Vse to lahko, vsak dan zasledite v našem programu ... in tudi na naši spletni strani

 

Zaradi mnogih odpovedi, dodatno preverite dogodke pri organizatorju ali na napovednik.com

Biti nekaj časa v izolaciji svojega doma, toda zdrav, res ni najhujša stvar, ki se nam lahko pripeti. Sprejeti omejitve in prepovedi v dobro vseh, še posebej najbolj ranljivih. Brez negodovanja nad dejstvom, da so nam odpovedali koncert, predstavo, zabavo. Da je treba nujnost takih ukrepov sploh pojasnjevati in to vedno znova, je žalostno že samo po sebi.

A vrnimo se domov, postojmo za trenutek, ki bo morda dolgo trajal. Poskrbimo zase, ko smo zdravi, da bo lahko dobro poskrbljeno za nas, če zbolimo. Brez dvoma nič ne koristi, če se jezimo, paničarimo, se predajamo strahu, kajti potem se bo strah hranil z nami. Ne, ne gre za dvomljive teorije in nasvete, ki so jih vse bolj polni komunikacijski kanali, to pravijo resni strokovnjaki. Kaj torej početi, če smo zaprti med stene svojega doma? Očistimo in pospravimo ga, naredimo tisto, za kar nikoli nimamo časa. Pospravljanje zamoti misel, nas odvrne od pretiranega nenehnega spremljanja novic. Pospravljanje je lahko užitek, izziv, ali napor, kakor za koga. Ko je končano, pa eno samo veselje!

Namen socialne izolacije je izolacija od ljudi in ne zapiranje v stanovanja. Otroci potrebujejo gibanje, svež zrak in sprehode. Če je vreme primerno se igrajte zunaj izven mest. Eden izmed čudovitih naravnih igrišč sta gozd in travnik.

 • Z otrokom skupaj opazujte naravo, oglejte si rastlinje, naberite liste in storže in izdelajte zanimive živali.
 • V naravi štejte mravlje, opazujte oblake in zvečer glejte zvezde.
 • Privoščite si piknik v naravi, kot sta si ga takrat, ko sta bila še sama. Socialna izolacija je priložnost, da se ponovno približati eden drugemu in najdete ravnotežje.
 • Spuščajte zmaja, ki si ga lahko naredite doma.
 • Naberite material za herbari, ki ga bo otrok lahko po koncu izolacije nesel v šolo.
 • Kolesarite in začutite veter v laseh. Vreme je že dovolj prijetno za kratke kolesarske izlete.
 • Lovite se, tako kot ste se lovili vi kot otroci.
 • Naredite domači med iz regrata, ki bo kmalu na travnikih.

Igra doma

Če boste zaradi slabega vremena ostali doma ne pozabite na redno zračenje prostorov. V objemu doma lahko izvajate marsikatere aktivnosti, ki ne vključujejo sedenja pred tv-jem in celodnevnega počitka. Tukaj je nekaj predlogov:

 • Spoznavanje poklicev. Glede na starost otroka prilagodite poklice, ki jih lahko spoznavate. Bodite kreativni in improvizirajte.
 • Pripovedujte si zgodbe ob šotoru iz rjuhe. Iz novoletnih lučk in peki papirja si lahko pripravite ogenj, ki ga obložite z vejami.
 • Sestavljajte puzzle. Če puzzlov nimate doma si jih lahko natisnete ali pa narišete na papir sliko jo pobarvate in izrežete.
 • Okrašujte izpihana jajca in se pripravite na veliko noč. Kljub socialni izolaciji bo velika noč kmalu pred vrati. Ker boste več časa doma, boste imeli na zalogi tudi več jajčnih lupin, ki jih izpihate in pustite otroku, da jih pobarva. Lahko jih tudi namažete z lepilom in povaljate v proseni zdrob ali koruzni zdrob. Ustvarjanje je izjemno zabavno!
 • Pilite spretnost ročnih del. Z otrok spletita šal ali igračko. Bodite kreativni.
 • Ugotavljajte kaj je največje in kaj najmanjše. Otroci so navdušeni nad novim znanjem. Skupaj ugotavljajte kaj je na svetu največje in kaj najmanjše. Katera zgradba je največja in katera najmanjša. Katera žival je največja in katera najmanjša. Katero drevo zraste zelo visoko in katero zelo nizko…
 • Pospravite stanovanje. S pravilno motivacijo bo vaše stanovanje vsaj za nekaj trenutkov kot iz škatlice. Otroku pokažite kako se sesa, briše prah in pospravlja.

Za še prijetnejšo atmosfero naj poskrbijo rože. Pomlad je pravšnja za presajanje, dodajanje novih. Kjerkoli v domu bi morale biti dobrodošle. Tudi zato, ker čistijo zrak v stanovanju in vanj posejejo koščke narave. Če vam zamisel o večjemu števili novih lončnic ni najbolj pri srcu, lahko pomirjujočo zeleno dodate kot barvo stene, enotno ali kot vzorec iz listov in cvetov. Ena bo dovolj. Za mir in občutek varnosti doma. In na knjige ne pozabimo.

 

OSTANITE ZDRAVI!!!

 

Kino namig:

Lingua franca (Lingua franca)
Za vedno čisti (Forever pure)
Mleko
Vohuni pod krinko (Spies in Disguise)
Ježek Sonic (sinhronizirano) (Sonic the Hedgehog)
Ptice roparice in fantastična osamosvojitev...
Ne pozabi dihati (Ne pozabi dihati)
Ježek Sonic (podnapisi) (Sonic the Hedgehog)
Parazit (Gisaengchung)
21 mostov (21 Bridges)
Resnica
Fantazijski otok (Fantasy Island)
Podli fantje za vedno (Bad Boys for Life)
Klic divjine (The Call of the Wild)
Tačke na patrulji 2 (Paw Patrol: Ready, Race,...
Košarkar naj bo 2 (Košarkar naj bo 2)
Jumanji: Naslednja stopnja (Jumanji: The Next...
Nevidni človek (The Invisible Man)
Ledeno kraljestvo II (Frozen 2)
Zgodbe iz kostanjevih gozdov (Zgodbe iz...
Užitek, kameradi (Prazer, cameradas)
Noč na zemlji Night on Earth
Dolittle (sinhronizirano) (Dolittle)
Obtožujem! (J'accuse)
Dnevnik Diane Budisavljević
Emma (Emma)
Obtožujem! (J'accuse)
Jadralke
Čas deklištva (Little Women)
Partenon (Parthenon)
1917 (1917)
Žepar Pickpocket
Gospodje (The Gentlemen)
Zumiriki (Zumiriki)

 

Ostali dogodki: 

Arboretum Volčji potok: PREVERITE katere razstave so trenutno (kmalu) na voljo

Cvetoči tulipani

Prek dva milijona tulipanov bo zopet zacvetelo. Že poleti so zanje iskali ustrezne prostore v parku, da bi dolgo in lepo cveteli, risali zasaditvene načrte, se igrali z oblikami gredic in kombinacijami barv.

Naročili so jih jeseni in negovane čebulice so v Arboretum prispele iz daljne Nizozemske, varno shranjene ter skrbno označene s sortnimi imeni. Čebulica tulipana v sebi skriva vse podatke – kdaj bo zacvetela, kakšne oblike in barve bo cvet, kako visoko bo zrasla in tudi to, kdaj bo naredila semena, kdaj bo propadel nadzemni del in za seboj pustil potomce. Pa vendar nas vsako leto presenetijo. Nekateri zrastejo višje in hitreje kot drugi, nekateri z nekoliko drugačnim odtenkom, nekateri propadejo prej, kot bi si želeli. Živa bitja so – tako kot mi. Drobceni posamezniki, a v skupini opazni, intenzivni, osupljivo lepi.

Obiščite jih in izberite tistega, ki pripada prav vam. Na travnikih so tisti, radostni, ki pozdravljajo obiskovalce, se veselijo življenja in se dobro počutijo v množici. V sortimentnih gredah najdete prav posebne sorte, ki s svojim resastim ali zavihanim robom, obliko in barvo cvetov presenetijo še tako ravnodušnega opazovalca. Morda najdete svojega v gozdu, kjer kljubujejo soncu in vztrajajo najdlje – bojevniki, ki cvetijo še takrat, ko ostali obupajo. Če ga ne najdete niti tukaj, nikar ne pozabite tistih, na videz pozabljenih, na kakšni majhni gredici. A ti so kot dobri ljudje – nikoli ne veš kje in kdaj jih boš našel, a ko jih, ti vedno polepšajo dan.

Med 25. aprilom in 3. majem bodo razstavo cvetja in tulipanov dopolnili vrtnarski sejem, sejem vrtne opreme in sejem domače obrti. Park se bo napolnil z obiskovalci, ki imajo radi vrtove in razumejo, da je vrtna kultura del snovne zapuščine, ki jo ohranjamo za bodoče generacije. Z njimi govorimo skupni jezik, jezik ljubezni do vrtnarjenja in cvetja. Na sejmu boste poleg vrhunske ponudbe rastlin in vrtnarske opreme našli tudi vrtnarske nasvete in tisti izdelek, ki bo vašemu vrtu dal piko na i.

 

Souvani in njihov park
Multimedijska predstavitev in razstava o Souvanih in njihovem parku v Volčjem Potok

Arboretum Volčji Potok ima zgodovino. Od leta 1882-1946 je bilo posestvo v lasti družine Souvan, ki si je tu za bivanje uredila graščino in park. Souvanov park po površini obsega sedmino današnjega Arboretuma, a predstavlja njegov dragoceni osrednji del in historično jedro zavarovane kulturne dediščine.

Razstavo o Souvanih in njihovem parku v Volčjem Potoku smo v Arboretumu predstavili jeseni 2017. Zdaj smo jo razširili v multimedijsko predstavitev. Ta vključuje celostensko projekcijo arhivskih fotografij, ki prikažejo rast in oblikovanje Souvanovega parka od leta  1898 do 1945. Zgodbe treh ključnih oseb iz Souvanovega parka so predstavljene v zamišljenih osebnih izpovedih. Ferdinandu Souvanu, Heleni Souvan in Leu Souvanu lahko obiskovalec prisluhne v ločenih prezentacijah. Dodanih je nekaj predmetov, od katerih vsak po svoje osvetli življenje družine.

Posebno prizorišče je posvečeno Almi Souvan, muzi pesnika Josipa Murna. Tam lahko obiskovalec séde pred kamin in prisluhne Murnovim stihom. Ali pa se s telefonom slika kot Alma, poročena Urbanc.

Mutimedijska predstavitev je umeščena v pritličja Galerije, ki stoji v srcu Souvanovega parka. Razstava je opremljena s prevodi v nemški, angleški, italijanski in hrvaški jezik. Postavitev multimedijske predstavitve Souvani in njihov park v Volčjem Potoku je financiralo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

 

Kaj še početi v ARBORETUMU Volčji potok? Preveri koledar dogodkov 

 

 

 


 

Galerija slik